Dnes nás opustila Ing. Mária Omastová, DrSc.

Vo štvrtok 9. mája 2024 vo veku 62 rokov v Bratislave nás navždy opustila významná vedecká pracovníčka Ing. Mária Omastová, DrSc, ktorá od roku 1985 pôsobila na Ústave polymérov SAV. V rokoch 2013-2016 bola predsedníčkou a následne podpredsedníčkou Slovenskej chemickej spoločnosti a v rokoch 2015-2021 pôsobila ako členka Predsedníctva SAV a zástupkyňa podpredsedu pre zahraničné styky.

Ing. Mária Omastová, DrSc. sa narodila v Batizovciach 7. 3. 1962. Už počas štúdia na Chemickotechnologickej fakulte v Bratislave pôsobila na Ústave polymérov SAV (UPo) ako študentská pomocná vedecká sila, na ústave vypracovala aj diplomovú prácu. V auguste 1985 nastúpila na UPo na študijný pobyt a o tri roky neskôr na doktorantúru. Od januára 1994 pôsobila rok na Ústave pre výskum polymérov (Leibniz-Institut für Polymerforschung Dresden e.V.) v Drážďanoch v Nemecku, ako post-doc, kde sa venovala príprave a charakterizácii antistatických polymérnych zmesí. Po návrate na UPo nastúpila do Oddelenia kompozitných termoplastov, venovala sa rozvoju oblasti vodivých polymérov, kompozitov a nanokompozitov. Od r 1996 bola samostatnou vedeckou pracovníčkou. V roku 2009 jej bola udelená vedecká hodnosť doktor vied (DrSc.). Dve funkčné obdobia bola členku vedeckej rady ústavu. V rokoch 2005, 2010 a 2013 bola pozvaná na University Paris-7, kde počas jednomesačných stáží pôsobila ako pozvaný profesor. Od roku 2009 (s prerušením od 06/2011 do 09/2012) bola vedúcou Oddelenia kompozitných materiálov. Od roku 2011 budovala na UPo Výskumné a demonštračné laboratórium röntgenovej fotoelektrónovej spektroskopie (XPS).

Ing. Mária Omastová, DrSc. patrila medzi významných predstaviteľov materiálového výskumu v oblasti makromolekulovej chémie. Svojou vedeckou činnosťou prispela významnou mierou k rozvoju vedných disciplín spojených s výskumom vodivých polymérov, najmä polypyrolu, ale i štúdiom polymérnych kompozitov a nanokompozitov. Špeciálne sa venovala štúdiu vplyvu elektricky vodivých nanočastíc ako sú uhlíkové nanotrubičky na vodivosť ako aj ďalšie fyzikálne a mechanické vlastnosti vodivých kompozitov s polymérnou matricou. V posledných rokoch výskumnej činnosti sa venovala aplikáciám nanotechnológií a výskumu nanomateriálov, ktoré zahrňujú prípravu a modifikáciu častíc vodivých polymérov, nanočastíc na báze uhlíka a ich kombináciami s inými nanočasticami alebo s polymérmi, organickými alebo anorganickými substrátmi s cieľom vytvoriť nové druhy materiálov napr. pre diagnózu a cielenú liečbu rakoviny. Pripravená grafén oxidová nanoplatforma modifikovaná magnetickými nanočasticami a protilátkami sa použila na detekciu hypoxických rakovinových buniek. Výskum elektricky vodivých materiálov bol súčasťou výskumu a aplikácie ako nový typ elektród v solárnych článkoch a superkapacítoroch, ktoré sa skúmali v projektoch JRP V4-Kórea a MEraNet. Nový typ 2D nanočastíc, MXény, intenzívne študovala v rámci projektov Horizon a MEraNet s využitím na prípravu kompozitov pre elektromagnetické tienenie. Výsledky vedeckej práce M. Omastovej boli publikované vo viac ako 200 publikáciách v renomovaných zahraničných časopisoch.

Význam jej výskumnej a vedecko-organizačnej činnosti potvrdzujú rôzne ocenenia, ako aj členstvo v rôznych vedeckých spoločnostiach, vedeckých radách a rôznych komisiách na celoslovenskej úrovni. Medzi najdôležitejšie ocenenia, ktoré získala v poslednom období patria ocenenie Vedkyňa roka 2016, Pribinov kríž I. triedy udelený prezidentom SR v roku 2019, a v roku 2020 sa stala finalistkou ESET Science Award. Neoddeliteľnou súčasťou práce Ing. M. Omastovej, DrSc. bola dlhodobo aj popularizačná činnosť v rôznych oblastiach materiálovej vedy, pričom v poslednom období sa snažila aj o zvýšenie celospoločenského povedomia v oblasti ochrany životného prostredia pred znečistením plastovým odpadom.

Ing. Mária Omastová, DrSc. sa výrazne zapísala do histórie nielen Ústavu polymérov SAV a celej SAV, ale výsledky jej vedeckej práce ovplyvnili a ešte dlho budú ovplyvňovať výskum mladších generácií vedkýň a vedcov v medzinárodnom rozsahu. 

Posledná rozlúčka bude v jej rodisku pod Tatrami, v Batizovciach.

Úprimnú sústrasť celej rodine, priateľom a blízkym spolupracovníkom.
Česť jej pamiatke.