Študenti chémie a biomedicínskej chémie z Trnavskej Univerzity Cyrila a Metoda u nás

29. apríla k nám zavítali študenti chémie a biomedicínskej chémie z Trnavskej Univerzity Cyrila a Metoda. Exkurzia mala ukázať nielen niektoré praktické aplikácie spektroskopie a chromatografia, s ktorou sa zoznámili na prednáškach z fyzikálnej chémie, ale išlo aj o nahliadnutie do výskumu, ktorý je na našom ústave a u kolegu Dr. Šaušu na Fyzikálnom ústave, v. v. i.

Študenti navštívili laboratórium Dr. Petra Machatu a zoznámili sa s pojmami ako sú “kompozit” a “kontaktný uhol” a zistili, na čo sú dobré nanočastice v kompozitoch pre energetiku. V laboratóriu Dr. Aleny Opálkovej Šiškovej zistili nielen to, čo je to elektrospininig a ako sa dá krásneinšpirovať prírodou pri výrobe mikrovlákien a nanovlákien, kde sa takéto vlákna dajú využiť, ale “pošmákli” si na našom Pašmaku,
Dr. Helena Švajdlenková študentom predstavila EPR, ako metódu štúdia (nielen voľných) radikálov a NIR spektroskopiu ako metódu sledovania priebehu polymerizácie, napríklad aj v živiciach.
U kolegu Dr. Dmitrija Bondareva si pozreli fotopolymerizáciu zblízka a vyskúšali si prácu s polymérnymi gélmi na báze akrlylátu a alginátu. Súčasťou exkurzie bola aj návšteva PALS pracoviska, kde zistili, že existuje aj metóda, ktorá vie nedeštruktívne nahliadnuť do vnútra hmoty.

Text a foto: D. Bondarev