Hravá veda na Smolenickom zámku

V sobotu, 18. mája sa otvorila brána Smolenického zámku pre rodiny s deťmi, ktorí sa tešili na deň plný hrania, vedy a sladkých odmien. Štyri ústavy Slovenskej akadémie vied sa spojili, postavili svoje stánky na nádvorí, ale aj v útrobách zámku a privítali mnoho malých zvedavcov.

V našom stánku s názvom „Veda vo vláknach ukrytá“ si deti mohli vlastnoručne pripraviť drôtený šperk, ktorý si potom nechali vyzdobiť plastovou vrstvou pomocou elektrospinningu. Táto metóda ich veľmi nadchýnala a popri tom sa naučili na čo sa používajú takto pripravené tenké vrstvy netkaných textílií, aký je rozdiel medzi recykláciou a upcykláciou, ako aj to, prečo je dobré triediť odpad. Nakoniec si mohli vlastnoručne vyrobiť sladké vlákno na našom demonštrátore Pašmak a preskúmať jeho štruktúru pod mikroskopom.

Chemický ústav SAV, v. v. i. na dolnom nádvorí predviedol sladkú vedu, deti si mohli pripraviť sloniu pastu a iné zaujímavé pokusy. Terasu nad galériou obsadili alchymisti z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV, v. v. i., ktorí do cukríkovej alchýmie zasvätili aj malých i veľkých zvedavcov. Ako chutila minulosť sme sa mohli dozvedieť z prednášky Dr. Duchoňovej z Historického ústavu SAV, v. v. i.

Ďakujem nášmu popularizačnému kolektívu v zložení Alena Opálková Šišková, Anita Eckstein a Helena Švajdlenková za skvelú prácu a myslím, že sme si spolu s návštevníkmi užili krásny deň.

Text a foto: Silvia Podhradská